Week 4 Opdracht #10 Sneeuw

We moeten nog heel even wachten op de zomer. En het liefst zouden we als het dan toch koud is, sneeuw hebben. Maar helaas, op vorige week na, is er helaas nog geen sneeuw gevallen. Hoe tof zou het dan zijn om toch iets te maken van sneeuw. En het grote voordeel van deze sneeuw is: het smelt niet! 

Opdracht

Maak zelfgemaakte sneeuw een knutsel daar wat moois van. Wij zouden het natuurlijk tof vinden als jullie naast een sneeuwpop, dier of ander figuur, iets maken wat te maken heeft met de reddingsbrigade. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een reddingsboei, reddingsklos. Maak hier een foto van en stuur deze weer naar thuiszwemmen@rbzoetermeer.nl 

Wat heb je nodig om de sneeuw te maken?

 • 2 Kopjes bloem
 • 1 Kopje zout
 • 1 Kopje water
 • 1 Eetlepel zonnebloemolie, een andere olie zoals olijfolie of babyolie kun je ook gebruiken.

Met deze hoeveelheden maak je zoutdeeg voor 2 à 3 personen. 

(Je kunt het recept heel makkelijk aanpassen naar hoeveel zout brooddeeg je nodig hebt; de verhouding is altijd 2 delen bloem, 1 deel zout en 1 deel water, plus een eetlepel (zonnebloem)olie per 2 kopjes bloem om het deeg zacht en soepel te maken.)

Hoe maak je sneeuw?

 1. Mix de bloem en het zout door elkaar in een kom.
 2. Voeg het water en de olijfolie toe en kneed alles tot je een mooie, soepele bal hebt. Is het brooddeeg te plakkerig, dan voeg je nog wat bloem toe. En als het te droog is, doe je wat water erbij.
 3. Je hoeft het zoutdeeg niet meer te laten staan, maar kunt er gelijk mee knutselen!

Hoe bewaar je sneeuw?

Het is wel zo leuk om je creaties te bewaren natuurlijk. Je kunt zoutdeeg op twee verschillende manieren hard laten worden;

 1. Door het aan de lucht te laten drogen
 2. Door het zoutdeeg te bakken in de oven. Zet de oven voor gewoon en gekleurd zoutdeeg op 100 graden en bak wit zoutdeeg hard op 75 graden. Afhankelijk van de dikte van de creaties zijn ze na zo’n één tot drie uur klaar. In het geval van hele dikke, grote zoutdeeg figuren duurt het soms wat langer.

Je kunt testen of het brooddeeg hard is door er met een vork op te duwen. Als het deeg nog ‘veert’ dan is het nog niet klaar en moet je het nog wat langer laten bakken/drogen.

Tips!

 • Het kan zijn dat het zoutdeeg tijdens het knutselen wat droger wordt en gaat brokkelen. Maak als dat gebeurt je handen nat onder de kraan en kneed je bolletje deeg dan weer even door elkaar. Die paar druppels water zijn voldoende om het brooddeeg weer soepel te maken. Water werkt op zoutdeeg ook als een soort lijm. 
   
 • Als je deeg aan elkaar wilt plakken, wrijf je de oppervlakten een beetje nat met je vinger.
   
 • Gebruik verschillende knutselspullen: Denk bijvoorbeeld aan koekvormpjes of klei accessoires om brooddeeg figuren mee te maken. Je kunt zoutdeeg ook heel goed met allerlei andere knutselmaterialen combineren. Zoals strijkkralen, pailletten, glitter,  wiebelogen, pasta’s zoals macaronischelpjes, kralen, stenen, takken, veertjes etc.
   
 • In de bijlage vind je een voorbeeld van wat je met de sneeuw kunt knutselen.


Stuur je foto op, wij zijn nieuwsgierig!